V poslovni enoti Aluminij opravljamo več storitev.


AVTOGENO MLETJE


Primerno je za mletje različnih materialov, kot so ogljikovi materiali, steklena vlakna, gfin izolacijska opeka, različni plinobetoni, kriolit in drugi lahko drobljivi materiali.

Material lahko zmeljemo na granulacijo (od 0 mm do 2 mm) ali v prah (od 0 mm do 0,25 mm). Granulacijo mlevnega materiala nadzorujemo s hitrostjo pretoka zraka skozi mlin.

Zdrobljeni material po želji napolnimo v cisterne ali kontejnerske vreče.


ZALIVANJE S SIVO LITINO


Za lastne potrebe zalivamo anodne in katodne komplete, pripravljeni pa smo se prilagoditi tudi željam in zahtevam kupcev. Razpoložljiva tehnologija in delovni kader z dolgoletnimi izkušnjami na področju litja sive litine nam omogočajo, da lahko sprejemamo in realiziramo tudi zahtevnejša zunanja naročila.

Na voljo sta dve srednjefrekvenčni indukcijski peči za taljenje sive litine. V indukcijski peči lahko pripravimo približno 1500 kg taljene sive litine na uro.


PROIZVODNJA OGLJIKOVIH MATERIALOV


Znanje, izkušnje in tehnologija nam omogočajo proizvodnjo različnih ogljikovih materialov (elektrode, opeke, cevi in drugo), tudi za zunanje naročnike. Naše podjetje je specializirano na področju proizvodnje ogljikovih materialov. Izdelamo jih več kot 50.000 t letno.

Pri proizvodnji ogljikovih materialov lahko pripravimo različne mešanice ogljikovih materialov (prah in različni granulati od 0 mm do 15 mm). Ogljikov prah in različne frakcije presejanega koksa (na primer od 0,2 mm do 2 mm, od 2 mm do 6 mm, od 6 mm do 15 mm) lahko napolnimo v vreče po 25 kg ali 50 kg oziroma v kontejnerske vreče po 1250 kg.


PREDELAVA KRIOLITA


Strjen kriolit, ki se pojavlja kot presežek v proizvodnji primarnega aluminija, drobimo v avtogenem mlinu in ga lahko pripravimo po željah kupcev. Vstopna granulacija kriolita, ki ga drobimo, je lahko do 400 mm, kapaciteta linije pa je 10 t na uro. Dosežena granulacija zdrobljenega kriolita je v razponu od 0 mm do 4 mm.

Material se skladišči v posebnem silosu, iz katerega ga s pomočjo polnilne naprave polnimo v vreče po 25 kg ali 50 kg oziroma v 1250-kilogramske kontejnerske vreče. Po želji kupca lahko zdrobljeni kriolit napolnimo tudi v avtocisterne. Vsaka pošiljka kriolita je opremljena z vsemi predpisanimi oznakami in certifikati o kemijski sestavi.


KALCINIRANJE V RIEDHAMMERJEVI KALCINACIJSKI PEČI


V Riedhammerjevi kalcinacijski peči je na razpolago 48 komor za žganje – kalcinacijo (mrtvo žganje brez prisotnosti kisika v reduktivni atmosferi) različnih materialov.

Tehnologija nam omogoča, da lahko na treh različnih ognjih hkrati režim kurjenja v celoti prilagajamo različnim tehnološkim zahtevam, predvsem gradient segrevanja in maksimalno temperaturo žganja (1300 °C).

Skupna kapaciteta peči okrog 70.000 t na leto omogoča tudi realizacijo večjih naročil za domače in tuje naročnike.


DROBLJENJE MATERIALOV


Linijo za drobljenje sestavlja več zaporedno nameščenih drobilnikov, s katerimi drobimo trde materiale.

Na vstopu materiala na drobilno linijo je nameščen izjemno močan hidravlični drobilnik, ki lahko zdrobi kose v velikosti do 1500 mm. Zdrobljeni material ima na izhodu granulacijo manj kot 30 mm.

Material lahko po koncu drobljenja presejemo na različne granulate. Za drobljenje na drobilnih napravah so primerni predvsem trdi in dobro lomljivi materiali (na primer koks, kriolit, različna opeka in podobno). Pripravljeni material lahko napolnimo v cisterne, kontejnerske vreče ali v 25-kilogramske vreče.


PESKANJE KOVINSKIH IN NEKOVINSKIH MATERIALOV


Naprava za peskanje omogoča učinkovito odstranjevanje nečistoč z zunanje površine kovinskih in nekovinskih materialov.

Linija dovoljuje peskanje različnih kovinskih in nekovinskih materialov, ki imajo največji premer 200 mm in so dolgi do 10 m. Za peskanje se uporablja jekleni pesek s premerom do 2 mm. Po želji naročnika lahko medij, s katerim peskamo zunanje površine, tudi zamenjamo in prilagodimo njegovim posebnim zahtevam.


NAKUP  ODPADNEGA ALUMINIJA


V Talumu kupujemo in predelujemo širši spekter odpadnega aluminija, ki obsega materiale s področja primarnega in sekundarnega odpadnega aluminija.
Skladišče odpadnega aluminija s svojo površino zagotavlja v vseh vremenskih razmerah konstanten sprejem materiala s poudarkom na razsutem tovoru. Opremljeno je z napravami za mehansko pripravo materiala, ki omogočajo predelavo materialov s primesmi plastike in železa. V namenskih talilnih agregatih v livarni predelujemo površinsko čiste in nečiste materiale z visokim izkoristkom.


Specifikacije odpadnega materiala (PDF)