Družbena odgovornost je obveza, ki jo v skupini Talum z veseljem izpolnjujemo in jo jemljemo zelo resno, saj se zavedamo, da organizacija ni ločena od prostora, v katerem deluje. Z donacijami in sponzorstvi vseskozi podpiramo različne dejavnosti mnogih ustanov, društev in posameznikov v lokalnem in tudi širšem okolju. Tudi s tem pomagamo graditi dobre, na vzajemnosti temelječe odnose s skupnostjo, ki dolgoročno prinašajo korist vsem vpletenim.

TRADICIJA

Kadar za nekaj rečemo, da je tradicionalno, pomeni, da obstaja že dalj časa. Tudi Talum ima svojo tradicijo, ki sega več kot 60 let v preteklost. S pomočjo in podporo tovarne delujejo mnoga društva, ki so nastala, še preden je začela obratovati, torej še pred letom 1950 ali okoli tega leta. Mladeniči, ki so gradili tovarno, so začutili potrebo po druženju in se začeli povezovati v različne skupine.


PIHALNI ORKESTER


Orkester je nastal leta 1948. Zanesenjaki, zaposleni v tovarni v izgradnji, so sklenili sestaviti glasbeno skupino. Do glasbil so prišli tudi tako, da so za nakup namenili del svojih plač.

V letih delovanja je orkester dosegal zavidljiva priznanja, vendar se je sčasoma postaral in za mlade glasbenike postajal nezanimiv. Bil je prvi, ki je v zgodnjih osemdesetih letih skoraj ugasnil. Vendar se to ni zgodilo, saj je v začetku devetdesetih dobil novega dirigenta, Stefana Garkova, v njegovem okviru je bila ustanovljena glasbena šola, kar je botrovalo pomladitvi in s tem povezani prihodnosti. Danes pihalni orkester vodi Tom Hajšek, akademski glasbenik in dirigent.


MOŠKI PEVSKI ZBOR


Začetki pevskega zbora segajo v obdobje okoli leta 1950. Zborovsko petje je v primerjavi s pihalnim orkestrom dostopnejše širšemu krogu ljudi. Nenazadnje je tudi cenejše, ker ni treba kupovati dragih glasbil. Zadostujejo posluh, dober glas in veselje do petja.

Pevski zbor predstavlja velik delež kulturnega dogajanja v tovarni in zunaj nje. Ni zanemarljivo, da zbor sodeluje na skoraj vseh pogrebih naših delavcev in upokojencev.

Oliver Buček, profesor glasbe in zborovodja, je zaposlen na osnovni šoli Breg na Ptuju. Odlikuje ga predvsem spoštljiv odnos do minulega dela in zapuščine svojega predhodnika, zborovodje Ladislava Pulka, ki je pevski zbor uspešno vodil cela tri desetletja.


NOGOMETNI KLUB ALUMINIJ


V začetku devetdesetih let je klub dobil novega predsednika in direktorja, ki sta ga sistematično peljala v uspešnejše delo in razvoj. V skladu z usmeritvijo Talumovega vodstva nas pri delovanju kluba ne vodi toliko želja po uvrščanju v prvo slovensko ligo ali še naprej, ampak želimo predvsem vključiti čim večje število otrok in mladine, ki lahko na travnatih površinah izpolnjujejo svoje želje in potrebe po nogometnem udejstvovanju.

Danes na klubskih igriščih brca žogo več kot dvesto igralcev v najrazličnejših kategorijah. V klubu so se kalila velika imena slovenskega nogometa, igralci, ki so svojo kariero nadaljevali v klubih slovenske prve lige in v tujini. Nekateri od njih so igrali tudi za nogometno reprezentanco Slovenije.

Danes ima klub nove prostore z garderobami, sanitarijami, fitnes centrom in z umetno travo na pomožnem igrišču, prenovljena pa je bila tudi njegova celostna podoba.


PROSTOVOLJNO GASILSKO DRUŠTVO


V Talumovi hčerinski družbi Vargas-Al, ki se ukvarja s fizičnim varovanjem objektov in njihovo požarno varnostjo, je zaposlena skupina profesionalnih gasilcev. Za protipožarno varnost Taluma skrbijo z izdelavo požarnih načrtov, nameščanjem gasilnih aparatov, hidrantov, skrbjo za vozila itd. Skupina je prisotna v vsaki izmeni v tehnološkem procesu.

Poleg profesionalne skupine gasilcev deluje še skupina prostovoljnih gasilcev, povezanih v društvo. Delujejo po gasilskih hierarhičnih načelih. Redno vadijo znotraj ograje tovarne, ki jim zagotavlja opremo in pripomočke za nemoteno delovanje.

Čeprav so se v zgodovini društva pojavljala vprašanja o njegovi smiselnosti, je društvo postalo del Talumove tradicije. Leta 2004 so gasilci dobili nove prostore z garažo, garderobo in prostori za shranjevanje orodja ter delavnico za popravilo opreme.


PRIZNANJE "ZLATI METULJ"


To je priznanje za izjemne delovne dosežke in uspešno delo v družbi Talum d. d., ki ga podeljuje predsednik uprave ob prazniku družbe 21. novembra. Zlati metulj se podeljuje sodelavkam v obliki broške, sodelavcem pa v obliki kravatne igle. Hkrati z zlatim metuljem prejme dobitnik tudi pisno priznanje in denarno nagrado.

Vsako leto se podelijo do štiri priznanja: največ eno za dolgoletne delovne dosežke – za življenjsko delo v družbi – in največ tri za uspešno delo v zadnjem letu oziroma zadnjih nekaj letih, zlasti pa za uspešno vodenje in končanje projektnih nalog, uvedbo novega pristopa k delu ali organizaciji dela, ki omogoča uspešnejše in učinkovitejše uresničevanje poslovne politike in ciljev družbe, in za prispevke k ugledu družbe. Zbiranje predlogov za priznanje in izbiro dobitnikov opravi posebna komisija.