SPOŠTOVANJE PRIPOROČILA SDH, D.D.

10. april 2020

Spoštovanje priporočila SDH, d.d. – prejemki nadzornega sveta/zunanji člani komisij nadzornega sveta v času epidemije COVID-19

TALUM d.d. Kidričevo javno objavlja, da je bilo v celoti spoštovano Priporočilo SDH, d.d. glede odpovedi dela prejemkov članov nadzornega sveta/zunanje članice revizijske komisije družbe, v času epidemije.

 

UKREPI SKUPINE TALUM V BOJU PROTI KORONAVIRUSU

17. marec 2020

Talum sodi med gospodarske družbe, ki so ključnega pomena za delovanje države, zato moramo svojo dejavnost organizirali tako, da poteka nemoteno. Pri tem nam je skrb za zdravje in varnost zaposlenih ključna! V teh prizadevanjih upoštevamo priporočila pristojnih državnih institucij za organizacijo dela, da bi prispevali k zmanjšanju hitrosti širjenja koronavirusa. Določili smo protokol ravnanja v primeru potencialno evidentiranega suma na koronavirus v industrijski coni.

Ukrepe za zmanjšanje širjenja koronavirusa praktično dnevno dopolnjujemo na vseh nivojih poslovanja, da bi zmanjšali negativne posledice na naše poslovanje in poslovanje naših poslovnih partnerjev. Tudi v prihodnje jih bomo v skladu z zmožnostmi stopnjevali po usmeritvah in navodilih pristojnih državnih institucij.

V Skupini Talum smo prepričani, da bomo z odgovornostjo do sebe in do drugih ter brezpogojnim upoštevanjem navodil na vseh nivojih uspeli obvladati zahtevne razmere! Hvala vsem za razumevanje in sodelovanje v tej izredni situaciji.

.

 

9. PRAKTIČNI PRIKAZ POKLICEV V TALUMU

29. januar 2020

Da bi mladim približali tehnične poklice bomo v soboto, 1. februarja 2020, pripravili že 9. Praktični prikaz poklicev. Šolarjem zaključnih razredov osnovnih šol in njihovim staršem bomo v realnem okolju v tovarni predstavili delo oblikovalca kovin orodjarja, elektrikarja, mehatronika in livarjev.

V sklopu dolgoročne politike kadrovanja v Talumu izvajamo različne aktivnosti, da bi mlade seznanili s poklicnimi priložnostmi, predstavili kako so se nekoč težaški tehnični poklici z robotizacijo in avtomatizacijo preoblikovali ter krepili vezi med izobraževalnimi inštitucijami in gospodarstvom. Talumovci bomo pokazali, kakšna delovna opravila so v praksi povezana s posameznim poklicem. Tako bodo obiskovalci dobili predstavo o raznolikosti, znanjih in spretnostih, potrebnih za delovno odličnost. Na Praktičnem prikazu poklicev bodo obiskovalce nagovorili še predstavniki Strojne šole Ptuj, Elektro in računalniška šola Ptuj ter Srednje šole Slovenska Bistrica.

PREDSTAVLJAMO SE NA SEJMU EUROGUSS 2020

14. januar 2020

Skupina Talum se od 14. do 16. januarja 2020 predstavlja na sejmu EUROGUSS 2020. Sejem EUROGUSS je eden vodilnih svetovnih livarskih sejmov. Zajema celotno verigo, od vhodnih surovin, preko tehnologij litja in drugih podpornih procesov pa vse do končnih izdelkov in njihove obdelave. Sodelavce Taluma lahko obiščete v sejemski dvorani 8, razstavni prostor 8-520.

DAN ODPRTIH VRAT V TALUMU

20. november 2019

Talum 21. novembra praznuje 65. tovarniški praznik. Del praznovanja bo tudi letos Dan odprtih vrat, ki ga pripravljamo v soboto, 23. novembra 2019. Vabimo vas, da nas obiščete in pobliže spoznate material prihodnosti aluminij. Pod strokovnim vodstvom vas bomo popeljali po naši proizvodnji in vam predstavili Talumov aluminij. Dobimo se ob 9. uri pred Talumovo upravno stavbo. Vabljeni!

Program dneva odprtih vrat in varnostna navodila

8. DAN INOVATIVNOSTI V TALUMU

8. oktober 2019

V Skupini Talum je inovativnost pomemben del poslovne strategije, še posebej pa od leta 2012, ko je postala rdeča nit prestrukturiranja skupine in tako ključni proces ter vrednota delovanja. V Talumu smo vzpostavili sistem redne inovativne dejavnosti, v okviru katerega lahko zaposleni podajajo inovacijske predloge skozi vso leto in akcijo Upam si!, kjer vsako leto v spomladanskih mesecih zbirajo inovativne ideje na razpisano temo. Enkrat letno pa inovativne prispevke in dosežke nagradijo v okviru Dneva inovativnosti. Na 8. Dnevu inovativnosti v Talumu smo podelili priznanja trem sodelavcem za množično inoviranje, 40 za profesionalno in trem za akcijo Upam si! Kolesje idej.

21. TALUMOV DAN ZA ZDRAVJE

9. september 2019

Prva sobota v septembru je v Skupini Talum že več kot dve desetletji rezervirana za Talumov dan za zdravje. V soboto, 7. septembra 2019, se je kljub slabši vremenski napovedi kar 156 sodelavk in sodelavcev Taluma zbralo pred restavracijo Pan v Kidričevem, ki je bila začetna destinacija vseh športnih aktivnosti.
Talumovci so se po skupnem zajtrku odločili za eno izmed petih športnih aktivnosti, in sicer so lahko izbirali med pohodništvom, kolesarjenjem, plavanjem, spoznavanjem konj in jahanjem, ter letošnjo novostjo - spoznavanjem prvin boksa z Dejanom Zavcem.

RAZPIS KADROVSKIH ŠTIPENDIJ 2019/2020

17. julij 2019

V Skupini Talum se ponašamo z več kot 50-letno tradicijo štipendiranja, saj se zavedamo, da je ključ do uspeha v znanju. Za novo šolsko leto 2019/2020 smo tako razpisali 47 kadrovskih štipendij.

Večina, 30 kadrovskih štipendij je razpisanih za srednje poklicno in tehnično izobraževanje (strojni tehnik (5 štipendij), mehatronik operater (5 štipendij), oblikovalec kovin – orodjar (5 štipendij), elektrotehnik (5 štipendij), elektrikar (5 štipendij) in metalurški tehnik (5 štipendij)). Preostalih 17 razpisanih štipendij se nanaša na višje stopnje strokovnih izobrazb s področja strojništva, elektrotehnike, metalurgije in informatike.

Prijave sprejemamo do 31. julija. Več o kadrovskih štipendijah tukaj.

3. TALUMOV DRUŽINSKI DAN

25. junij 2019

Sodelavci skupine Talum so se 22. 6. zbrali na 3. Talumov družinskem dnevu, s katerim v Talumu negujejo tradicijo druženja sodelavcev z družinami pred poletjem. Prva poletna sobota letos sicer ni obetala najlepšega vremena, pa Talumovcev vremenska napoved kljub vsemu ni prestrašila, saj se jih je kar 661 zbralo na družinskem dnevu v Termah Ptuj.

Navdušenje otrok v bazenih in na napihljivih igralih, športne in druge zabavne aktivnosti za vse generacije so udeležence zaposlovale do kosila, ki so ga pripravili sodelavci Vitala. Vreme je nato še enkrat pokazalo svojo moč in močan naliv je poskrbel, da je marsikatera družina druženje zaključila prej kot je sprva načrtovala. Najbolj vztrajni so sicer čofotanje nadaljevali v notranjih bazenih termalnega parka.

PREDSTAVLJAMO SE NA SEJMU GIFA

25. junij 2019

Skupina Talum se od 25. do 29. junija 2019 predstavlja na vodilnem strokovnem sejmu za livarsko tehnologijo na svetu GIFA. Sodelavce Taluma lahko obiščete v sejemski dvorani 13, razstavni prostor C35.

Vzporedno s sejmom GIFA potekajo še sejmi METEC, NEWCAST in THERMPROCESS.

OBISK UDELEŽENCEV 10. SREČANJA GO-CAR-GO

21. in 23. maj 2019

Na Šolskem centru Ptuj so že deseto leto zapored organizirali srečanje GO-CAR-GO. Projekt je plod sodelovanja med Šolskim centrom Ptuj in osnovnimi šolami s širšega ptujskega, ormoškega, ljutomerskega, lenarškega in mariborskega območja. Tudi letos so učenci izdelovali »ekstramobile.« Približno 110 učencev in učiteljev, ki so aktivno sodelovali v projektu, si je v torek, 21., in v četrtek, 23. 5. 2019 ogledalo Talum. Seznanili smo jih s proizvodnjo primarnega aluminija, rondelic, ulitkov ter s področjem servisa in inženiringa.

Obisk učencev in učiteljev različnih osnovnih šol je samo eden od primerov dobre prakse sodelovanja med Talumom in izobraževalnimi institucijami.

FINALNI TALUMOV ALU KVIZ – ZMAGALA JE EKIPA IZ OŠ CIRKULANE-ZAVRČ

23. maj 2019

V sredo, 22. 5. 2019, smo v okviru TALUMOVE UGANKARSKE DOGODIVŠČINE izvedli finalni Talumov ALU kviz in s tem simbolično zaključili naš tretji knjižni projekt. V finalnem kvizu so se med seboj pomerili tekmovalci iz OŠ Mladika, OŠ Videm, OŠ Cirkulane-Zavrč in OŠ Destrnik-Trnovska vas. Tekmovanje je bilo vznemirljivo, saj so tekmovalci v ringu pokazali svojo vzdržljivost in borbenost. Zmagala je ekipa iz OŠ Cirkulane-Zavrč, ki si je prislužila boksarski trening z Dejanom Zavcem, ambasadorjem Talumove ugankarske dogodivščine.

Vsem tekmovalcem, ki ste sodelovali v ALU kvizih, skrbnikom, ravnateljem in drugim delavcem vključenih šol, se zahvaljujemo in vam želimo še veliko ugankarskih dogodivščin.

MAJA NA SEJMU BATTERY SHOW EUROPE Z NOVO BLAGOVNO ZNAMKO HEATRAPLATES

23. april 2019

Široka paleta naših aluminijastih toplotnih prenosnikov narejenih po roll-bond tehnologiji, ki se uporabljajo v različnih industrijah, bo odslej na trgu prepoznana pod novo blagovno znamko HEATRAPLATES. Širši strokovni in zainteresirani javnosti jo bomo prvič predstavili na sejmu The Battery Show Europe v Stuttgartu od 7. do 9. maja.

Na sejmu The Battery Show Europe nas najdete na razstavnem prostoru št. 766. Vabljeni, da nas obiščete. Za brezplačno vstopnico se registrirate tukaj.

OD 9. DO 12. APRILA NAS OBIŠČITE NA MEDNARODNEM INDUSTRIJSKEM SEJMU V CELJU

28. marec 2019

Med več kot 700 razstavljavci iz 30 držav se bo na Mednarodnem industrijskem sejmu v Celju od 9. do 12. aprila 2019 predstavila tudi Skupina Talum. Nosilec predstavitve bo storitvena odvisna družba Talum Servis in inženiring.

V osredju sejemskega nastopa bodo storitve servisiranja opreme, strojegradnja, izdelava orodij ter generalne obnove livnih strojev in livarniških peči. Predstavili bomo avtomatizacijo in robotizacijo procesov za potrebe avtomobilske industrije (robotske livne celice, celice za finalizacijo obdelave ulitkov ter celotne proizvodne linije za končno mehansko obdelavo, kontrolo in pakiranje ulitkov) ter zastopstvo za Euroma Group za JV Evropo.

Bienalni Mednarodni industrijski sejem v Celju je po zagotovilih organizatorja s hitro rastjo razstavljavcev in obiskovalcev v zadnjih nekaj letih postal prepričljivo največji in najpomembnejši sejem s področij strojegradnje in orodjarstva, varjenja in rezanja, materialov in komponent ter naprednih tehnologij v JV Evropi. V Celju napovedujejo, da bodo na sejmišču predstavljeni stroji, ki jih zaradi velike vrednosti ni moč videti nikjer drugje in da bo sejem ponudil odlično možnost za pregled stanja na trgu.

Najdete nas na razstavnem prostoru št. 26 v sejemski dvorani C.

VIDEO PREDSTAVITEV TALUMOVIH UGANKARSKIH KNJIG

8. marec 2019

Za bralce ugankarskih knjig smo posneli video predstavitev. V videu boste spoznali Talum, Dejana Zavca – ambasadorja projekta in Aluminka, maskoto Taluma. Avtorja ugankarskih knjig (Milan Petek Levokov in Aleksandra Jelušič Pika) pa v njem spregovorita o knjigah ter odgovorita na marsikatero vprašanje, ki so si ga med branjem zastavili ugankarji.

O projektu Talumova ugankarska dogodivščina
Projekt Talumova ugankarska dogodivščina smo začeli ob tovarniškem prazniku 2018. K sodelovanju smo povabili 30 osnovnih šol oziroma okoli 9000 otrok, ki so v branje prejeli ugankarske knjige Uganke v deželi škratov (prva triada), Uganke v deželi palčkov (druga triada) in Uganke Marka Pola (tretja triada). Devetošolci bodo sodelovanje v projektu zaokrožili z ALU kvizom.

Talumovci vam želimo prijeten ogled predstavitvenega videa.

MINISTROMA PREDSTAVLJEN MODEL DOLGOROČNEJŠEGA NAPOVEDOVANJA POTREB PO KOMPETENCAH

27. februar 2019

Za zagotavljanje dolgoročne konkurenčnosti slovenskega gospodarstva morajo podjetja skrbno načrtovati razvoj kadrov in usmerjati zaposlene v razvoj pravih kompetenc, zato je SRIP MATPRO – Materiali kot končni produkti izvedlo pilotni projekt Razvoja človeških virov v okviru katerega se je oblikovala Karierna platforma za lažje napovedovanje potrebnih kompetenc in boljše povezovanje z izobraževalnimi ustanovami. Prednosti Karierne platforme je ekipa Taluma v sodelovanju z GZS 25. 2. predstavila ministrici za delo, družine, socialne zadeve in enake možnosti Kseniji Klampfer ter ministru za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravku Počivalšku.

Na delovnem sestanku v Talumu je bilo ministroma z ekipo državnih sekretarjev, vodij kabinetov in svetovalca – sestanka se je udeležil tudi predstavnik Službe vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Gorazd Jenko - predstavljen pomen in nujnost povezovanja in sodelovanja na vseh nivojih, kar dobro opravljajo SRIPi (strateška razvojno-inovacijska partnerstva), ki so se izoblikovali v ključnega partnerja pri Strategiji pametne specializacije Slovenije oz. strategiji razvoja države. Ena od pomembnejših nalog, ki jo je uspešno izvedel SRIP MATRPO je pilotni projekt na področju razvoja človeških virov – karierne platforme, ki bi omogočala napovedovanje potrebnih kompetenc zaposlenih za tri do sedem let naprej, v primeru ustrezne IKT podpore pa tudi več let v prihodnost. Z napovedovanjem potreb po kompetencah na karierni platformi bodo podjetja znala usmeriti svoje zaposlene v razvoj pravih kompetenc, na drugi strani pa bo ministrstvo za izobraževanje na tej platformi lahko dobilo informacije, s katerimi bo lahko pravočasno in ustrezno prilagajalo vsebine izobraževalnih programov – od poklicnih do doktorskih ravni izobraževanja. Mladi, zaposleni in brezposelni pa bodo imeli dober pripomoček za karirerno orientacijo in načrtovanje poklicne poti.

Karierna platforma daje možnost, da bodo kadri ustrezno usposobljeni (dolgoročno napovedovanje zagotavlja pravočasen in ustrezen razvoj kompetenc prebivalstva), dvig konkurenčnosti (razvoj, nove investicije … podjetja so stalno na tekočem, katere kompetence se spreminjajo v prihodnosti na področju, kjer delujejo), pravočasno in ustrezno prilagajanje izobraževanja, učinkovito vseživljenjsko karierno orientacijo, pravilno in učinkovito razporejanje finančnih sredstev na področju razvoja kadrov in izobraževanja. Partnerji v projektu zato predlagajo, da je lastnica Karierne platforme država. Kot sta zagotovila ministra, naj bi se še ta teden sestali predstavniki obeh ministrstev in se pogovorili o možnostih izvedbe projekta. Tako direktorica GZS Sonja Šmuc kot predsednik SRIP MATRPO Marko Drobnič pa sta jima zagotovila vso podporo zbornice in obstoječe projekte ekipe.

Talum je v pilotnem projektu razvoja človeških virov, ki ga je vodila GZS v okviru SRIP-a MATPRO, sodeloval poleg 11 drugih podjetij, vodilnih v verigah vrednosti, in štirih inštitucij znanja. V pilotnem projektu smo sodeloval Talum, Impol, Štore Steel, SIJ Group, Magneti, TPV, Livar, Kovis, Helios, Pipistrel, Aquafil in Elan ter institucije znanja Oddelek za metalurgijo in materiale Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Inštitut za kovinske materiale in kovine, Kemijski inštitut, Fakulteta za tehnologijo polimerov. Ministrski ekipi je predsednik uprave Taluma Marko Drobnič uvodoma tudi predstavil delovanje skupine Talum in razloge za sodelovanje tako v SRIP MATPRO kot tudi v pilotnem projektu Razvoja človeških virov. Ministrica Kseniji Klampfer je svoj obisk v Talumu tudi sklenila z ogledom proizvodnje, in sicer si je z ekipo ogledala PE Rondelice.

»ZELENE« DOZE IZ NAŠIH RONDELIC PREDSTAVLJENE NA SEJMU V PARIZU

25. februar 2019

V Talumu smo izkoristili neskončno možnost reciklabilnosti aluminija in za našega kupca podjetje Alltub proizvedli rondice, ki vsebuje več kot 25 % odpadnega aluminija. Alltub je iz njih proizvedel aerosol doze in jih pod znamko »GOLIGHTER – eco LIGHT can« ponosno predstavil več kot 7.000 obiskovalcem sejma Aerosol & Dispensing Forumu v Parizu. Zanimanje zanje je bilo izjemno.

Naša nagrajena inovacija krožnega gospodarstva GZS Eco green Alu can je tako zaživela na trgu. Alltub je že pridobil prva povpraševanja drugih kupcev, ki se zavedajo pomena trajnostne naravnanosti in se odzivajo na zahteve okoljsko vsebolj ozaveščenih potrošnikov. Kot največji proizvajalec rondelic v Evropi želimo s svojim poznavanjem aluminija aktivno podpirati pakirno industrijo in svojim kupcem omogočiti sklenjen krog reciklaže.

TALUMOVA UGANKARSKA DOGODIVŠČINA – ALU BUKVARNICA

6. februar 2019

Projekt TALUMOVA UGANKARSKA DOGODIVŠČINA smo začeli ob tovarniškem prazniku 2018 in bo trajal vse do maja 2019. V projektu sodeluje 30 šol in okoli 9000 učencev. V ALU BUKVARNICI smo izdali tri ugankarske knjige za učence, s katerimi pri mladih spodbujamo ustvarjalnost, inovativnost in drugačen način razmišljanja. Odziv na knjige je bil odličen in mladim se je med branjem porajalo veliko zelo zanimivih vprašanj. Vprašanja otrok in odgovore avtorjev nanje smo objavili v BROŠURI.

Projekt nadaljujemo z video predstavitvijo knjig, v kateri bodo devetošolci, ki bodo aprila in maja sodelovali v ALU kvizu, dobili koristne informacije o Talumu in aluminiju.

PRAKTIČNI PRIKAZ POKLICEV 2019

17. januar 2019

Živimo v dobi aluminija. Lahkega materiala z neskončno možnostjo recikliranja … Talumovci smo mojstri obdelave aluminija. Načrtujemo, avtomatiziramo, modeliramo, robotiziramo …, v bistvu čaramo, le da namesto čarobne paličice uporabljamo pamet in nove tehnologije. Tako vsak dan naredimo izdelke iz aluminija za največje svetovne ase: KTM, Porsche, McLaren, VW, Bosch in še veliko drugih. Kako nam to uspe, bomo predstavili na 8. Praktičnem prikazu poklicev v soboto, 2. februarja 2019.

Praktični prikaz poklicev je namenjen šolarjem zadnjih razredov in njihovim staršem, ki želijo pobliže spoznati različne poklice in delovne postopke v Talumu ter se celo sami preizkusiti v njih. Zainteresiranim bomo tudi tokrat pokazali, kakšna delovna opravila so v praksi povezana s posameznim poklicem, da bodo dobili predstavo o raznolikosti, znanjih in spretnostih, potrebnih za delovno odličnost. Skupaj z nami se bosta predstavili tudi Strojna šola Ptuj ter Elektro in računalniška šola Ptuj.

Za več podrobnosti o dogodku in o poklicih, ki so v Talumu med najbolj iskanimi, spremljajte naš FB dogodek.

TRETJI DOGODEK V OKVIRU PROJEKTA ABS NETWORK

22. november 2018

V okviru projekta ABS Network je tretji dogodek z naslovom »Z mreženjem za dvig inovativnosti« potekal v Laškem 22. novembra. Glavna tema tokratnega srečanja je bila povezovanje med gospodarstvom in raziskovalnimi institucijami z namenom doseganja čim večje inovativnosti – predvsem z vidika uresničevanja zahtev industrije 4.0 in zasledovanja ciljev napovedane industrija 5.0.

Predstavniki več kot 50 različnih podjetij so se družili ob programu, ki je zajemal okroglo mizo v okviru katere je med predstavniki partnerjev projekta Taluma, Tehnične univerze v Gradcu in Tiko Pro tekla razparava o pomenu sodelovanja med gospodarstvom in raziskovalnimi institucijami. Sledilo je moderirano mreženje, predstavitev primera dobre prakse podjetja Polycom, ter predavanje in delavnica na temo nepovratnih sredstev.

Več o tretjem poslovnem srečanju: http://abs-network.eu/Novica/ArticleID/122/Za-nami-je-%C5%BEe-3-dogodek-v-okviru-projekta-ABS-Network

Projekt ABS Network, ki je financiran v okviru programa V-A Interreg Slovenija – Avstrija, se je začel v letu 2017 in bo trajal 26 mesecev. Do njegovega zaključka nas čakate še dva dogodka – četrto srečanje, ki bo 5. februarja 2019 v Gradcu in Zaključna konferenca, ki bo spomladi naslednje leto v Sloveniji. 

PRAZNOVANJE 64. TOVARNIŠKEGA PRAZNIKA ZAOKROŽILI Z ODPRTJEM RAZSTAVE STOJANA KERBLERJA

21. november 2018

Praznovanje letošnjega tovarniškega praznika smo v Talumu 21. novembra zaokrožili z odprtjem fotografske razstave Ljudje mojstra fotografije in našega upokojenega sodelavca Stojana Kerblerja, ki bo 23. novembra praznoval 80. rojstni dan. Na odprtju razstave smo se z besedami in podobami sprehodili skozi avtorjev bogat ustvarjalni opus. Razstava Ljudje bo v avli upravne stavbe na ogled do 31. januarja 2019. Vabljeni k ogledu!

Tradicionalno smo sicer tovarniški praznik obeležili z dnevom odprtih vrat, z organizacijo srečanja z upokojenimi sodelavci. Potekala je slavnostna sejo sveta zaposlenih, sveta delavcev, sindikata in uprave, na dogodku za zaposlene pa smo pregledali dosežke minulega leta in podelili Zlate metulje sodelavcem za uspešno delo.

Zlatega metulja za življenjsko delo je prejel Drago Švagan iz Poslovne enote Aluminij. Zlate metulje za uspešno delo v zadnjem letu oziroma zadnjih nekaj let pa so prejeli Janez Kiseljak iz odvisne družbe Talum Servis in inženiring d. o. o., Slavko Vek iz Poslovne enote Upravljanje z energijo in Sergej Donaj iz Poslovne enote Livarna. Vsem prejemnikom čestitamo za prejeta priznanja!

DAN ODPRTIH VRAT V TALUMU

12. november 2018

Talum bo 21. novembra praznoval 64. rojstni dan. Del praznovanja bo tudi letos Dan odprtih vrat, ki ga pripravljamo v soboto, 17. novembra 2018. Vabimo vas, da nas obiščete in pobliže spoznate aluminij - lahki material z neskončno možnostjo recikliranja … Pod strokovnim vodstvom vas bomo popeljali po naši proizvodnji in vam predstavili Talumov aluminij. Dobimo se ob 9. uri pred Talumovo upravno stavbo. Vabljeni!

PROGRAM DNEVA ODPRTIH VRAT IN VARNOSTNA NAVODILA

OBIŠČITE NAS NA SEJMU ALUMINIUM 2018

9. oktober 2018

Skupina Talum se med 9. in 11.oktobrom predstavlja na sejmu Aluminium v nemškem Düsseldorfu. Gre za enega najpomembnejših svetovnih sejmov aluminijske industrije, ki zajema celotno verigo od surovin do pol- in končnih aluminijastih izdelkov. Letos je vsebinski poudarek dogodka namenjen e-mobilnosti, trajnosti, digitalni proizvodnji in tehnologijam, ki omogočajo proizvodnjo karseda lahkih izdelkov. Na sejmu, ki se razteza v šestih sejemskih dvoranah na površini 80.000 kvadratnih metrov, se bo predstavilo več kot 1.000 razstavljavcev s celega sveta, organizatorji pa v treh sejemskih dneh pričakujejo več kot 27.500 obiskovalcev.

Talum se na sejmu predstavlja z livarskimi zlitinami, drogovi, rondelicami, ulitki, toplotnimi prenosniki ter storitvami servisa in inženiringa. Obiščite nas v dvorani 10, na razstavnem prostoru 10E13!

DRUGO SREČANJE PARTNERJEV PROJEKTA ABS NETWORK

2. oktober 2018

V prostorih Tehniške Univerze v Gradcu je v torek, 2. 10.,  potekalo drugo srečanje partnerjev v projektu ABS network. Namen projekta, financiranega v okviru programa za spodbujanje čezmejnega sodelovanja Interreg Slovenija – Avstrija, je razvoj solarno termično aktiviranega fasadnega panela. T.i. STAF panel za zniževanje energetskih potreb stavb učinkovito koristi sončno energijo. Projektno ekipo sestavljajo predstavniki Tehnične Univerze v Gradcu ter podjetij TALUM d.d. Kidričevo in Tiko Pro d.o.o.

Na tokratnem srečanju so potek projekta predstavili zainteresirani, zlasti avstrijski javnosti - podjetjem, inštitutom, študentom itd.  Med udeleženci dogodka je bil tudi mag. Dušan Pšeničnik, ekonomski svetovalec z veleposlaništva Republike Slovenije na Dunaju. TALUM d.d. je zastopal dr. Janko Ferčec, ki je opisal našo vlogo v projektu in na splošno predstavil skupino TALUM ter tehnologijo roll-bond. 

GZS NAGRADIL INOVACIJO ECO GREEN ALU CAN

26. september 2018

V kongresnem centru Brda pri Kranju je 26. septembra 2018 potekal Dan inovativnosti 2018 Gospodarske zbornice Slovenije pod imenom »Resno igrivo o inoviranju«. Na osrednjem dogodku so bila podeljena slavnostna nacionalna priznanja za inovacije. Gospodarska zbornica Slovenije je na inovacijskem izzivu krožnega gospodarstva med najboljše uvrstila inovacijo Eco green Alu can avtorjev Borisa Šegule, Simona Strmška in mag. Gregorja Zečevića, ki je že prejela zlato priznanje Štajerske gospodarske zbornice.

7. DAN INOVATIVNOSTI V TALUMU

20. september 2018

V Skupini Talum inovativnosti posvečajo posebno pozornost in v zadnjem obdobju beležijo zelo dobre rezultate. Na področju množičnega inoviranja so od 1. septembra lani do konca avgusta letos zabeležili 1157 predlogov 500 predlagateljev. V okviru natečaja Upam si!, kjer so letos zbirali inovativne predloge, kako s pomočjo sodobne tehnologije za večjo učinkovitost in produktivnost povezati naprave in stroje v procesih z ljudmi, pa je bilo podanih kar 71 predlogov. Avtorjem najboljših inovativnih predlogov in sodelavcem, ki so v minulem obdobju podali največ inovativnih predlogov, so podelili priznanja in nagrade v okviru 7. Dneva inovativnosti v Talumu.

20. TALUMOV DAN ZA ZDRAVJE

4. september 2018

Prva sobota v septembru je bila tudi letos rezervirana za druženje na Talumovem dnevu za zdravje v okviru aktivnosti za promocijo zdravja Zdravo Talum. Že 20. zapored so se sodelavci skupine Talum zbrali, da skupaj obeležijo lastna prizadevanja za zdravje v družbi enako mislečih. Tokrat se jih je zbralo 148.

Kljub muhastemu vremenu je bila na 20. Talumovem dnevu za zdravje izvedena velika večina predvidenih aktivnosti. Pohodniki in kolesarji so bili deležni celo dvojnega doživetja – hoje oz. kolesarjenja in še »plavanja«, saj jih je med potjo tudi namočil dež. Pa dežne kaplje niso odplaknile dobrega razpoloženja, ki je udeležence prevevalo tudi med skupnim kosilom v Restavraciji Pan, kjer so zaključili druženje. Predsednik uprave Taluma Marko Drobnič je ob tem zbranim na dnevu čestital za vztrajnost ter skupaj s Talumovi promotorji zdravja, skrbniki aktivnosti na 20. Talumovem dnevu za zdravje, razrezal jubilejno torto. 

Sporočilo za javnost

SKUPŠČINA POTRDILA DELO UPRAVE IN NADZORNEGA SVETA ZA LETO 2017

23. julij 2018

Na rednem zasedanju skupščine družbe TALUM d.d. dne 23. 7. 2018 so se delničarji seznanili z letnim in konsolidiranim letnim poročilom za preteklo poslovno leto. V okvir seznanitve delničarjev s poslovanjem družbe v preteklem letu spada še odločanje o uporabi bilančnega dobička preteklega poslovnega leta in odločanje o podelitvi razrešnice nadzornemu svetu in upravi družbe.

Delničarji  so odločili, da se celotni bilančni dobiček razporedi v druge rezerve iz dobička, s podelitvijo razrešnice pa so potrdili delo nadzornega sveta in uprave družbe v preteklem poslovnem letu. Z določitvijo družbe Deloitte revizija d.o.o. iz Ljubljane za revizorja računovodskih izkazov tekočega poslovnega leta, je bilo zasedanje skupščine zaključeno. Zasedanja skupščine družbe so se udeležili vsi delničarji.                     

RAZPIS KADROVSKIH ŠTIPENDIJ 2018/2019

3. julij 2018

V skupini Talum se zavedamo, da je ključ do uspeha v znanju, ki je tudi ena izmed naših temeljnih vrednot. Da bomo tudi v prihodnje lahko sledili zadani strategiji in uresničevali svoje cilje, vabimo mlade iz naše regije, da se prijavijo na razpis za dodelitev kadrovskih štipendij. Kot Talumovem štipendistu ali štipendistki vam bo poleg finančne podpore omogočena tudi pomoč pri pripravi seminarskih, diplomskih in magistrskih nalog. Prav tako boste imeli priložnost spoznati vaše bodoče delovno okolje in sodelavce ter si v okviru študentskega dela pridobiti nove delovne izkušnje. Več o štipendijah tukaj.

Klikni za urejanje
2. TALUMOV DRUŽINSKI DAN 

26. junij 2018

Sodelavci skupine Talum smo se 23. 6. zbrali na 2. Talumov družinskem dnevu, s katerim v Talumu negujemo tradicijo druženja sodelavcev z družinami pred poletjem. Družinski dan se tako pridružuje že tradicionalnim dogodkom v skupini Talum, kjer je v ospredju druženje s sodelavci tudi zunaj podjetja v bolj sproščenem vzdušju.

Kljub muhastemu vremenu se je na 2. Talumov družinskem dnevu zbralo več kot 500 Talumovcev in njihovih družinskih članov. Družili so se obrazličnih športnih in zabavnih igrah ter kopali v bazenih termalnega parka Term Ptuj. 

ZASEDANJE SKUPŠČINE TALUM d.d. Kidričevo  

19. junij 2018

Na podlagi 295. člena ZGD-1 in v skladu z 39. členom Statuta TALUM d.d. Kidričevo, Tovarniška cesta 10, Kidričevo, Uprava družbe sklicuje zasedanje skupščine TALUM d.d. Kidričevo dne 23. 7. 2018, s pričetkom ob 12.30 uri na sedežu družbe v Kidričevem, Tovarniška cesta 10. 

zasedanje skupščine TALUM d.d. Kidričevo.pdf (195.8KB) 

ZLATI CERTIFIKAT LEARNING BRAND 

7. junij 2018

Na Akademsko gospodarskem kongresu v Ljubljani, ki ga organizira Life Learning Academia, smo 5.6. znova prejeli tokrat zlati certifikat Learning Brand (Učeča se organizacija). Ob tej priložnosti so bila podeljena še priznanja Mentor in Referenca, ki sta ju letos prejela tudi naš sodelavec Robert Štrafela in študent 1. letnika mehatronike na Višji strokovni šoli ŠC Ptuj Domen Zelenko. Domen je v Talumu opravljal praktično usposabljanje, v okviru katerega je zasnoval rešitev za merjenje nivoja taline na tehnološkem vozilu za transport tekočega aluminija.

Obravnavana tema Domna Zelenka je uporabna in učinkovita v delovnem procesu elektrolize. Z njeno realizacijo so bili doseženi učinki na področju varnosti in zdravja ljudi ter naprav. Za izvedbo naloge je Domen potreboval veliko strokovnega znanja, iznajdljivosti, vztrajnosti ter pripravljenosti prisluhniti in se učiti od ljudi, ki imajo izkušnje na področju del v elektrolizi. Domnovo delo pri nas je potekalo pod mentorstvom Roberta Štrafele, ki je znanje in izkušnje z veseljem prenaša na mlade, saj verjame, da znanje, ki ga prenaša na sodelavce, ne gre v nič in da se vse nekoč povrne. Prenos znanja nenazadnje čuti kot svojo dolžnost, saj je bil tudi sam deležen kakovostnega praktičnega izobraževanja.

Na letošnjem Akademsko gospodarskem kongresu, ki se je dopoldne začel z mednarodno konferenco na kateri je skupino Talum zastopala mag. Vlasta Stojak, pomočnica direktorja za kadrovsko področje, je bilo po informacijah organizatorja podeljenih preko 57 priznanj Referenca, Mentor in Koordinator. Certifikacijski proces Learning Brand je zaključilo 20 organizacij in imenovali so 11 novih Ambasadorjev znanja, ki so prišli iz 12 različnih držav.

PREDSTAVITEV PROJEKTA ABS NETWORK

 30. maj 2018  

V sredo, 30. maja, je v Mariboru na delavnici, namenjeni mreženju med podjetji, dr. Janko Ferčec iz službe Strateškega razvoja predstavil Talumovo dejavnost v okviru projekta ABS Network. Namen projekta, financiranega v okviru programa za spodbujanje čezmejnega sodelovanja Interreg Slovenija – Avstrija, je razvoj solarno termično aktiviranega fasadnega panela. T.i. STAF panel za zniževanje energetskih potreb stavb učinkovito koristi sončno energijo. Projektno ekipo sestavljajo predstavniki Tehnične Univerze v Gradcu ter podjetij TALUM d.d. Kidričevo in Tiko Pro d.o.o. Inovacija je v združevanju Talumovega znanja s področja Roll-Bond tehnologije z znanji o tehnologijah preoblikovanja in o fasadni tehnologiji strokovnjakov z univerze.

OTROCI NAŠIH SODELAVCEV O ZDRAVIH SADNIH VITAMINIH 

 25. maj 2018  

Otroci naših sodelavcev so v četrtek, 24. maja 2018, na Sadnem festivalu spoznavali zdrave sadne vitamine. Sadni festival je zaokrožil letošnjo akcijo Rišemo in pišemo, ki poteka pod okriljem sistematičnih aktivnosti za promocijo zdravja Zdravo Talum. 

Rišemo in pišemo je letos praznoval že 18. ponovitev in je le ena izmed številnih aktivnosti, s katerimi želimo prispevati k ohranjanju in krepitvi zdravja svojih sodelavcev. Prav tako organiziramo preglede, cepljenja,delavnice sproščanja, redne oblike rekreacije, kot so plavanje, pohodništvo in kolesarjenje ter skrbimo za stalno izobraževanje in informiranje.

Otroci naših sodelavcev so v okviru letošnje akcije Rišemo in pišemo že ves mesec ustvarjali na temo zdravih sadnih vitaminov. Na svojih risbicah, v pesmicah in video animacijah so predstavili svoje najljubše sadeže. Ob zaključku akcije smo za otroke v Športni dvorani Kidričevo pripravili sadni festival, kjer so se ob zabavnih igrah – lovili so sadje z magnetki, se sprehodili po sadnem poligonu s hoduljami, zadevali sadne luknje z nogometno žogo, metali obročke na sadje, sestavljali sadno solato in se pomerili v kokos balinanju ter treh pomarančah v vrsto – pošteno razmigali. Druženje smo ob zdravih sadnih napitkih, sadju, sladoledu zaokrožili z rojstnodnevno torto ob polnoletnosti akcije Rišemo in pišemo.  

TALUM NA KARIERNEM SEJMU

24. maj 2018

Talum se je 24. maja 2018 predstavil potencialnim sodelavcem na kariernem sejmu v Mariboru, kjer se je vzpostavljal stik med več kot 50-imi podjetji in iskalci zaposlitve. V okviru sejma so potekale tudi različne delavnice, mag. Vlasta Stojak, pomočnica direktorja za kadrovsko področje v Talum d.d. pa je sodelovala na medijskem posvetu na temo gospodarstva v štajerski regiji.

ZAHVALA OBISKOVALCEM SEJMA BATTERY SHOW

18. maj 2018

Sejem Battery Show 2018 v Hannovru se je zaključil. V hčerinskem podjetju Talum Izparilniki d.o.o. so zadovoljni z obiskanostjo svojega razstavnega prostora, saj so navezali veliko obetavnih poslovnih stikov. Pripravljeni so že na nove projekte z obstoječimi in novimi poslovnimi partnerji ter se zahvaljujejo vsem, ki so jih obiskali na sejmišču in pokazali zanimanje za njihove izdelke ter inovativne rešitve.

TALUM IZPARILNIKI NA SEJMU BATTERY SHOW

15. maj 2018

Danes, 15. maja 2018, sta se v nemškem Hannovru pričela Battery Show 2018 in Electric & Hybrid Vehicle Technology Expo, ki bosta trajala do 17. maja. Gre za največji evropski sejem za področje  hibridnih oziroma električnih vozil (H/EV) in za napredne tehnologije izdelave baterij. Sočasno s sejmom poteka tudi konferenca z nastopi številnih strokovnjakov, ki bodo predstavili ključne izzive in poslovne priložnosti na področju baterij ter drugih komponent za električna vozila.

Družba Talum Izparilniki d.o.o. se predstavlja na sejmu z lastnimi rešitvami za hlajenje baterij električnih vozil z Roll-Bond toplotnimi prenosniki. Najdete nas na razstavnem prostoru B470. Vabljeni k obisku!  

PREDSTAVITEV PROJEKTA ABS NETWORK

14. maj 2018

Talum že nekaj časa sodeluje v raziskovalno-razvojnem projektu ABS Network. Namen projekta, financiranega v okviru programa za spodbujanje čezmejnega sodelovanja Interreg Slovenija – Avstrija, je razvoj solarno termično aktiviranega fasadnega panela. T.i. STAF panel za zniževanje energetskih potreb stavb učinkovito koristi sončno energijo. Projektno ekipo sestavljajo predstavniki Tehnične Univerze v Gradcu ter podjetij TALUM d.d. Kidričevo in Tiko Pro d.o.o. Inovacija je v združevanju Talumovega znanja s področja Roll-Bond tehnologije z znanji o tehnologijah preoblikovanja in o fasadni tehnologiji strokovnjakov z univerze.

Več o projektu lahko izveste v sredo, 30. maja 2018, med 9. in 13.30 uro v hotelu City Maribor, ko bo potekala predstavitev ABS Networka, Interrega in projektnih partnerjev. Kliknite za več informacij.

Klikni za urejanje
OBIŠČITE NAS NA SEJMU THE BATTERY SHOW IN ELECTRIC & HYBRID VEHICLE TECHNOLOGY EXPO EUROPE

19. marec 2018

 Vse naše cenjene partnerje vabimo, da nas obiščete na sejmu The Battery Show 2018 in Electric & Hybrid Vehicle Technology Expo, ki se bo odvijal v Hannovru med 15. in 17. majem. Najdete nas na razstavnem prostoru B470.
Gre za največji evropski sejem za področje  hibridnih / električnih vozil (H/EV) in napredne tehnologije izdelave baterij. Predstavili vam bomo naše učinkovite rešitve hlajenja baterij električnih vozil z Roll-Bond toplotnimi prenosniki. Z veseljem vas bomo seznanili z vsemi podrobnostmi. Za dodatna vprašanja ali organizacijo srečanj na našem razstavnem prostoru nas kontaktirajte na: franjo.skuber@talum.si 

Klikni za urejanje

7. praktični prikaz poklicev v Talumu

19. januar 2018

Vse osmošolce in devetošolce, ki vas zanimajo tehnični poklici s področja strojništva, metalurgije in elektrotehnike, vabimo v Talum na predstavitev teh poklicev v soboto, 27. januarja 2018, ob 9. uri. Zaželeno je, da pridete v spremstvu staršev!

 

Euroguss 2018

16. januar

V nemškem Nürnbergu se je začel mednarodni livarski sejem Euroguss 2018, ki bo trajal od 16. do vključno 18. januarja. Na sejmu se letos predstavlja približno 600 razstavljalcev, organizator pa pričakuje več kot 12 tisoč obiskovalcev. Čeprav je 40 odstotkov razstavljalcev proizvajalcev ulitkov, pa Euroguss, ki je eden vodilnih livarskih sejmov, zajema celotno verigo, vse od vhodnih surovin, preko tehnologij litja in drugih podpornih procesov do končnih izdelkov in njihove obdelave.

Skupino Talum na sejmu zastopajo Talum d.d. oziroma poslovni enoti Ulitki in Livarna ter podjetje Talum servis in inženiring d.o.o. Poslovnim partnerjem in potencialnim strankam predstavljajo svoje znanje, izdelke in storitve na področju ulitkov, livarskih zlitin in inženirskih rešitev za procese litja. Najdete nas lahko v hali 7A, na razstavnem prostoru 7A – 513.

Euroguss 2018

11. januar 2018

Obiščite nas na mednarodnem livarskem sejmu Euroguss 2018 v Nemčiji, ki bo potekal v Nürnbergu med 16. in 18. januarjem. Najdete nas v hali 7A, na razstavnem prostoru 7A-513.